Campanya internacional contra l’imperialisme i la guerra

Editorial del número 107 de Lluita de Classes – La Internacional Comunista Revolucionària ha llançat una campanya internacional contra l’imperialisme i la guerra. Volem denunciar el que és obvi per a la majoria de la gent: els horrors de la guerra, els bilions de dòlars destinats cada any a sembrar mort i destrucció, i mostrar qui s’enriqueix amb això. La classe treballadora res ha de guanyar amb aquesta barbàrie capitalista destructiva. També volem ajudar a esclarir el que no és tan obvi: les raons que condueixen a això i que estan arrelades en el sistema econòmic del capitalisme i la seva creació última: l’imperialisme. En tercer lloc, volem contribuir a generar un moviment internacional massiu contra el militarisme i el bel·licisme imperialista, que agrupi la quantitat més gran possible d’individus i organitzacions. Hem de mostrar el nostre puny als rics i poderosos i fer conscients a la classe treballadora, la joventut i altres capes oprimides de la societat, de l’enorme força i poder que descansa a les seves mans per a derrocar aquest sistema irracional. No volem quedar-nos en el que rebutgem, també volem mostrar el que defensem: un programa de reivindicacions dirigides contra tota aquesta xacra que ajudi a fixar en l’horitzó la lluita pel socialisme i derrocar els mercaders de la mort que dominen les nostres vides i el planeta.

Auge militarista reaccionari

La qüestió del militarisme i la guerra ha estat col·locada en el primer punt de l’ordre del dia. Gaza, Ucraïna, Congo, Sudan, tensions creixents en l’estret de Taiwan, guerres i guerres civils en més de 30 països de tot el món: aquest és el present i el futur que el capitalisme destina a la humanitat. Dècades de barbàrie guerrerista han conduït a un rècord en el número de desplaçats forçats, estimat actualment en 117 milions de persones.

Només en 2023, la despesa mundial militar va aconseguir la xifra rècord de 2,2 bilions de dòlars. Amb aquests diners es cobririen dos terços de la inversió de 3,5 bilions de dòlars anuals que es calcula necessària per a lluitar contra el canvi climàtic. O podríem donar a tothom una educació gratuïta i de qualitat. Quants metges i infermeres podrien formar-se per a dotar de personal a uns sistemes sanitaris renovats que en l’actualitat s’estan enfonsant? Amb només 40.000 milions de dòlars anuals (menys del 2% de la despesa militar mundial) es podria alimentar als 850 milions de persones que actualment passen fam. D’un sol cop, podríem resoldre qualsevol dels nombrosos problemes als quals s’enfronta la humanitat.

Però als militaristes en els governs de tota Europa encara els sembla poc. L’OTAN ha decidit que els seus països membres han de gastar almenys el 2% del PIB en defensa. Mentrestant, els governs i la dreta ens diuen que no hi ha diners per a construir habitatges socials, ni per a contractar treballadors sanitaris, que la Universitat és molt cara i no es poden abaratir o suprimir les matrícules, que falten diners perquè se l’emporten els immigrants, etc.

Qui es beneficia?

Es diu que la guerra és terrible. Sí, terriblement beneficiosa. Els mercaders de la mort dels consells d’administració de les multinacionals d’armament s’estan fent d’or. El valor de les accions de les set principals empreses estatunidenques del sector i de les sis europees ha augmentat un 59,7% des del 24 de febrer de 2022, quan es va iniciar la invasió d’Ucraïna. La facturació de les empreses nord-americanes va créixer un 27,47%, mentre que les europees ho van fer en un 28,82% (elpais.es, 27/08/24).

El govern espanyol plora llàgrimes de cocodril pel genocidi a Gaza, però és còmplice igual que els altres governs occidentals. Des del 7 d’octubre de 2023 l’estat espanyol ha comprat armament a Israel per 1.037 milions d’euros i ha venut armes a aquest últim per més d’1 milió. El ministeri de defensa espanyol continua signant contractes amb empreses armamentístiques israelianes. El 16 d’agost va signar un acord amb NCT, un dels proveïdors de les Forces Armades d’Israel. Quatre dies abans va autoritzar una compra a Elbit Systems, una altra contractista de l’àrea militar. (publico.es 28/08/24).

El capitalisme significa guerra

Aquest auge militarista no es deu al fet que els nostres governants estiguin bojos o siguin inherentment violents. El món està repartit entre un grapat de potències imperialistes globals o regionals (els EUA, la Xina, Rússia, Europa occidental, el Japó, Austràlia, etc.), que competeixen entre si per mitjà de les seves multinacionals per recursos, fonts de matèries primeres, mercats i influència. Necessiten guerres per a fer valer els seus interessos i desplaçar als seus rivals. És la defensa del lucre i la vida privilegiada i depravada d’uns pocs milers de magnats i rics el que ha posat a la població mundial als peus dels cavalls. Ells tenen a tots els governs i organismes internacionals (OTAN, FMI, UE, etc.) a la seva butxaca. El capitalisme genera imperialisme, i l’imperialisme genera armament i guerres.

I què passa amb aquesta «democràcia» que suposadament estan «salvaguardant»? A tot arreu, la militarització va acompanyada del mateix: censura, una campanya histèrica contra tota oposició a les aventures militars, repressió descarada i erosió dels drets democràtics que tant ha costat aconseguir.

El que defensem

És per tot això que, des de la ICR, lluitem per:

– Fora l’OTAN i altres tractats i organitzacions imperialistes!
– Sanitat, no guerra! Llibres, no bombes!
– Expropiar als especuladors de la guerra! Expropiar als mercaders de la mort! Nacionalització sense indemnització de tota la indústria d’armament. Totes les empreses nacionalitzades han de ser posades sota control obrer per a transformar les fàbriques amb finalitats socialment útils.
– Expropiar sense indemnització els bancs que estan lligats per un milió de fils a les indústries de guerra!
– Defensem el dret a la llibertat d’expressió! No al silenciament dels antiimperialistes.
– Defensar el dret a la protesta! Contra la repressió del moviment antiguerra!
– Fi a la criminalització del moviment contra la matança a Gaza!
– Contra l’imperialisme i el militarisme! Aturem les guerres interminables!
– Pau entre els pobles, guerra contra els multimilionaris!
– Proletaris del món, uniu-vos!

Volem arribar a cada campus, escola secundària, organització de treballadors, sindicat i centre de treball, per a donar una expressió clara a la creixent ràbia de la societat, i dirigir-la contra els culpables responsables de la barbàrie que ara s’aixeca al nostre voltant: les nostres classes dominants imperialistes. Uneix-te a nosaltres en aquesta campanya i ajuda’ns a difondre-la!

Sent conseqüents amb l’exposat, hem de lluitar per a enderrocar als militaristes a casa, per a detenir els designis imperialistes de la nostra pròpia classe dominant. Només la guerra de classes pot detenir la maquinària bèl·lica imperialista. Només la revolució socialista pot enderrocar al capitalisme i obrir el camí a una veritable era de pau.

Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]

Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç

Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí