La Copa Amèrica de Vela 2024 i com vendre la ciutat al gran capital
La 37a Copa Amèrica de Vela, que arrenca el proper 22 d’agost i s’allargarà fins l’octubre del 2024, és el macroesdeveniment de Barcelona pel 2024. Aquest torneig, que ha generat molt malestar pel seu impacte sobretot en el barri de la Barceloneta, ja s’ha fet sentir en un dels seus actes promocionals com la desfilada de la col·lecció “Creuer” de Louis Vuitton al Park Güell el passat 23 de maig (Louis Vuitton és el principal patrocinador de la Copa Amèrica). En un principi, no es permet la celebració d’actes que no siguin de caràcter científic o divulgatiu en un edifici declarat Patrimoni de la Humanitat. Es poden fer activitats artístiques i musicals, però atenció: no poden ser lucratives. Sota el títol d’”Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic” i amb un estudi fet per la Comissió Tècnica d’Esdeveniments creada per l’Ajuntament, s’ha donat el vist-i plau no només a aquest acte, sinó que ha obert les portes a que el parc pugui ser usat més endavant per a fins privats.
Què demana la America’s Cup Events (ACE), l’entitat organitzadora de la competició, a Barcelona? poca cosa: el lloguer de qualsevol espai per a fer promoció de la seva Copa, estigui protegit o no. Ni la UNESCO pot aturar la seva cobdícia; el Park Güell n’és un exemple. És un tot val, recolzat sense miraments per l’Ajuntament, la Generalitat i el Govern Central. Les administracions van firmar el juny de 2023 un conveni on s’estipulava que l’ajuntament havia de permetre a través de llicències i permisos, l’ús d’edificis, infraestructures etc. per a la promoció i celebració de la Copa Amèrica a qualsevol dels seus patrocinadors. La Generalitat ja ha aportat 15milions, el mateix que el govern central; l’Ajuntament de Barcelona 10 milions, i el Consorci de Turisme 5 milions. Tots aquests diners aniran a parar a l’ACE i a la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) organitzadora de l’esdeveniment.
Per altra banda, Collboni destinarà 31 milions a millores en el barri de la Barceloneta; tot i que l’alcalde ho vol deslligar de l’esdeveniment, sí que hi ha obres que caldrà fer abans de la cita esportiva el 22 d’agost. Cal remarcar que 10 d’aquests milions estaven pactats amb ERC com a compensació per com ha afectat i afectarà el barri la Copa Amèrica.
El moviment popular de rebuig ja s’ha fet sentir en forma de protestes veïnals; una d’elles en l’acte públic referent a aquest pla d’inversió al barri. La líder d’ERC, Elisenda Alamany, fins i tot va dir que la Barceloneta oberta al món havia de servir per millorar la vida dels veïns i veïnes. Les mateixes que protesten per la pujada de preu dels lloguers i l’increment de pisos de temporada curta, i que les obliga a marxar de casa seva. En aquests moments, la Barceloneta és dels barris més cars de Barcelona; en algun cas extrem ha arribat a ser de fins a 4.000€ per tenir un seient a primera línia per la competició nàutica. També, durant la desfilada de Louis Vuitton es van ajuntar veïns i veïnes amb activistes de diferents organitzacions contra el turisme i algun col·lectiu animalista, amb consignes com “Barcelona no està en venda!”.
Preveient un inici de 10.000 visitants diaris i 700 naus mentre comencin les competicions i que anirà incrementant progressivament a la final (amb pics de fins a 100.000 visitants diaris) qualsevol pretensió de frenar el turisme per part del govern és absolutament hipòcrita mentre reben amb braços oberts aquests macro esdeveniments. La Copa Amèrica de Vela deixa patent el poder d’aquestes organitzacions privades, d’aquest gran capital, i la seva arrogància. En paraules de Grant Dalton, president de l’ACE, son ells que estableixen les regles, no hi ha una FIA ni FIFA, cap organització excepte ells que prenguin les decisions; una d’elles, escollir Barcelona com a seu del torneig. Igualment, és justificable la seva arrogància vista l’actitud totalment servil d’un govern suposadament progressista, el qual que no té cap mirament en mercantilitzar el patrimoni arquitectònic de la ciutat i en enfonsar a la classe treballadora a través de l’elitització de barris tradicionalment obrers com la Barceloneta.
Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]
Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç
Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí