Per què Israel ha retardat l’atac a Rafah
La data límit del 10 de març per a l’atac a Rafah ha passat i encara no ha ocorregut res. Serà que Netanyahu està dubtant? La resposta és clarament no. El govern israelià està maniobrant sota la pressió de l’exterior, en particular de l’administració estatunidenca, mentre que al mateix temps està dividit internament. Es deu la pressió estatunidenca a preocupacions humanitàries per part de Biden? La resposta, una vegada més, és no. Els Estats Units continua fent costat a Israel en el seu atac genocida contra el poble palestí, com demostra l’augment de la seva ajuda militar. Llavors, per què el retard en l’atac?
En un article anterior, L’arremesa contra Rafah: l’espurna que podria incendiar Mitjà Orient, expliquem les possibles conseqüències revolucionàries per a tot Mig Orient si Israel entra en Rafah, matant a milers de civils en una escala que eclipsaria el nombre de morts fins ara en els més de cinc mesos de guerra.
Això ha concentrat clarament les ments dels règims despòtics de la regió, des d’Egipte fins a Jordània i més enllà, però també dels imperialistes, que busquen maneres d’estabilitzar la situació i evitar una conflagració major.
Això explica, en part, l’aparent estancament actual. S’estan duent a terme negociacions entre Israel i Hamàs per a aconseguir algun tipus de cessament al foc, encara que sigui «temporal». Una delegació israeliana va arribar recentment a Doha per a participar en negociacions indirectes, amb l’objectiu declarat d’obtenir un acord millor per a Israel que el que s’ha posat sobre la taula fins ara.
No obstant això, els punts conflictius continuen sent els mateixos des que van començar les negociacions: Israel cerca una treva temporal -es parla d’un possible període de sis setmanes- a canvi de l’alliberament dels ostatges, mentre que Hamàs busca un cessament al foc permanent amb una retirada total de les tropes israelianes de Gaza.
Les negociacions actuals preveuen tres fases: un alto el foc temporal amb l’alliberament d’uns 35 ostatges, seguit posteriorment d’un alto el foc permanent en una segona fase, amb l’alliberament dels ostatges restants. En la tercera i última fase s’aixecaria el bloqueig de Gaza i començarien les obres de reconstrucció.
El problema és que Israel ha declarat obertament que descarta qualsevol cessament al foc permanent i que, una vegada alliberats tots els ostatges, reprendria la seva guerra amb l’objectiu de la destrucció total de Hamàs.
Com podem veure, les coses no són gens encoratjadores quant al final de la guerra a curt termini. Això es deu al fet que el que tenim aquí són interessos diametralment oposats. Netanyahu té molt poc suport popular dins d’Israel, i l’única forma que té de romandre en el càrrec és mantenir a Israel en estat de guerra. Hamàs, per part seva, no pot acceptar res que no sigui la retirada completa de les tropes israelianes de Gaza.
L’imperialisme estatunidenc perd el control
Els Estats Units exerceix un paper important en aquesta complicadíssima equació. Israel depèn en gran manera dels Estats Units, en particular per al subministrament d’armament clau, especialment del tipus de municions guiades de precisió electrònica, que necessita per a colpejar el que afirma que són bases de Hamàs dins de Gaza. Sense el suport dels Estats Units, la capacitat d’Israel per a continuar la seva guerra seria molt més limitada. Però malgrat tota la retòrica de Biden sobre reduir el nombre de víctimes civils, hi ha una cosa que no està disposat a fer: tallar l’ajuda militar. La hipocresia d’aquest home fa olor molt malament.
El problema al qual s’enfrontaria Biden és que l’autoritat i la credibilitat dels Estats Units com a aliat fiable -quan les coses es posen difícils- ja s’ha vist minada al llarg dels anys. I actuar seriosament contra Israel soscavaria encara més aquesta autoritat. Els Estats Units ha establert connexions i aliances amb una miríada de països de tot el món. Se suposa que aquestes aliances garanteixen tant els interessos de l’imperialisme estatunidenc com els dels seus socis. De què serveix una aliança amb una superpotència que no pot protegir els interessos de les elits locals?
Els saudites, per exemple, no han oblidat com els Estats Units va deixar caure al president egipci Mubarak davant l’aixecament revolucionari de 2011, en contra dels desitjos del règim saudita. La raó per la qual ho van fer va ser que el règim de Mubarak ja no podia contenir a les masses i, per a recuperar un cert control sobre la situació, era necessari que Mubarak se n’anés. Els saudites van captar el missatge: «davant una possible revolució en el futur, les nostres posicions de poder i influència no estaran garantides pels Estats Units».
El fet és que durant un llarg període de dècades, l’imperialisme estatunidenc ha experimentat un procés d’afebliment relatiu. Continua sent, amb diferència, el país imperialista més poderós del món, però el seu domini no té el mateix abast que va tenir en el passat. Un element clau per a entendre aquest procés es troba en el seu múscul econòmic.
Al final de la Segona Guerra Mundial, els Estats Units produïa dins de les seves fronteres el 50% del PIB mundial, al mateix temps que posseïa el 80% de les reserves mundials de divises. Avui, la quota dels Estats Units en el PIB mundial és la meitat que llavors, entorn del 24%. Mentrestant, han aparegut en escena altres actors importants, entre els quals destaquen la Xina i diverses potències regionals que competeixen pel poder i la influència.
La posició econòmica dominant dels Estats Units al final de la Segona Guerra Mundial li va donar un immens pes diplomàtic i militar. Això explica per què, per exemple, en la dècada de 1950, quan els Estats Units li va dir a Israel el que havia de fer, el govern d’Israel es va alinear ràpidament. En 1956, després del fiasco del canal de Suez, quan Israel havia ocupat la península del Sinaí, com als Estats Units va dir a les forces israelianes que havien de retirar-se, aquestes ho van fer molt obedientment. Compari’s amb la situació actual, en la qual Netanyahu es limita a mostrar-li el dit a Biden i persisteix en els seus propis plans per a Gaza.
Biden ha demanat repetidament a Netanyahu que reconsideri el seu atac previst a Rafah o, com a mínim, que actuï de manera que es redueixin significativament les morts de civils. Això no obeeix a cap preocupació humanitària, que mai ha entrat en els càlculs de l’imperialisme estatunidenc. El govern de Biden continua afirmant que dóna suport als objectius generals de Netanyahu, però insisteix que hi ha altres maneres de derrotar a Hamàs.
El dilluns, Biden va demanar a Netanyahu que enviés un equip a Washington amb la petició explícita de discutir com podria evitar-se un atac militar a gran escala contra Rafah, i sembla que el mateix ministre de Defensa, Yoav Gallant, formarà part de la delegació israeliana. Al mateix temps, el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha tornat a Orient Mitjà en la seva sisena visita des que va començar la guerra, en un intent de reforçar les negociacions en curs.
La raó de tot això cal buscar-la en dos fronts. El primer és que un atac a Rafah augmentaria enormement les contradiccions internes de molts dels règims àrabs reaccionaris de la regió que també són aliats dels Estats Units, com Jordània, que va ser designada aliat principal no pertanyent a l’OTAN pels Estats Units en 1996, o Egipte, que també és considerat un valuós soci dels Estats Units a la regió.
La segona és que la guerra de Gaza s’ha convertit en un element important de la política interior estatunidenca. Les eleccions presidencials es duran a terme a la fi d’enguany, i sembla gairebé una conclusió inevitable que Trump les guanyi. La gestió de la guerra per part de Biden li ha costat el suport de capes significatives, especialment entre els joves que el van ajudar a aconseguir la victòria sobre Trump en 2020, però també entre els votants musulmans d’alguns estats clau. Biden necessita desesperadament demostrar que és capaç de controlar la situació a Orient Pròxim. Fins ara només ha demostrat la seva total impotència.
El problema al qual s’enfronta és que Netanyahu no està disposat a comportar-se com ho feien els governs israelians en els anys cinquanta. Pot percebre la relativa feblesa dels Estats Units, i de Biden en particular, i per això continua responent a les seves crides de la mateixa manera: «tirem endavant amb els plans per a una ofensiva contra Rafah». L’afebliment històric i a llarg termini de l’imperialisme estatunidenc es posa així de manifest en la seva relació actual amb Israel. Ja no pot donar ordres, sinó que es limita a fer crides amb l’esperança que siguin escoltats.
L’atac a Rafah es retarda, però no es cancel·la
No obstant això, fins i tot alguns dels obtusos sionistes de línia dura del gabinet de Netanyahu s’estan veient obligats a plantejar-se on volen arribar amb la guerra actual. La veritat és que creien que podien fer front a Hamàs en una guerra ràpida i intensa, destruir les seves bases i eliminar la seva capacitat de combat. Això està molt lluny d’haver-se aconseguit.
Els combatents de Hamàs continuen incrustats a Gaza. Han tornat a zones que les FDI ja havien pres. Destruir-ho totalment com a força de combat requeriria una campanya militar molt més llarga i prolongada. Això implicaria inevitablement moltes més víctimes civils de les que hem vist fins ara.
Això està exercint una enorme pressió sobre tots els règims àrabs circumdants, que temen ser enderrocats en un aixecament revolucionari si continuen sent vists com a còmplices, per activa o per passiva, en la massacre dels palestins. També està polaritzant l’opinió als Estats Units i Europa, tenint un efecte de radicalització especialment entre els joves que simpatitzen massivament amb la causa dels palestins.
L’atenció s’està centrant en els plans de les FDI d’entrar en Rafah i en les seves conseqüències. A això se sumen tots els informes sobre el terrible sofriment del poble palestí a Gaza, en els quals es parla d’una fam generalitzada que afecta un gran nombre de persones. Aquesta fam deliberada de centenars de milers de persones ha estat descrita per l’ONU com un crim de guerra. Si es permet que això continuï durant molt més temps, la ira de les masses àrabs en tota la regió podria arribar a un punt d’ebullició i els Estats Units veuria com tots els seus plans per a mantenir la regió sota control es feien miques.
Per si això no fos prou dolent per a l’imperialisme estatunidenc, està l’actual conflicte a la frontera amb Líban. Es parla obertament que una vegada que les FDI s’hagin ocupat de Gaza, la seva atenció es tornaria cap a Hezbollah. Els nivells d’escaramusses armades i d’intercanvis de trets de coets a través de la frontera han augmentat gradualment amb el pas del temps. I alguns dins del govern israelià parlen obertament de la necessitat d’obrir el front nord.
El membre de l’oposició en la Knesset, Avigdor Lieberman, exministre de Defensa de Netanyahu, ha demanat obertament al govern d’Israel que «entri en raó i traslladi la guerra al territori enemic», afirmant clarament que la guerra ha d’estendre’s fins a Líban.
No obstant això, una guerra amb Hezbollah tindria conseqüències de llarg abast per a Israel. Hezbollah està molt millor equipada del que mai ho va estar Hamàs, i compta amb tropes molt més adobades en batalla sobre el terreny. Encara que les forces armades israelianes estan molt millor equipades, i podrien comptar també amb el subministrament de material militar per part dels Estats Units, Hezbollah podria infligir greus danys a Israel. I una guerra d’aquest tipus té el potencial de generalitzar-se realment, amb el risc d’arrossegar als EUA directament a ella.
Tot això explica per què Biden continua augmentant la pressió perquè Netanyahu es replantegi la seva estratègia en relació amb Hamàs. Fins fa poc, els Estats Units ha bloquejat qualsevol resolució que arribés al Consell de Seguretat de l’ONU demanant un alto el foc «immediat». Però la resolució redactada pels Estats Units que va fracassar recentment en el Consell de Seguretat de l’ONU contenia precisament aquesta redacció.
Es referia a «la necessitat d’un alto el foc immediat i durador» -amb la condició afegida, per descomptat, que estigués «vinculat a l’alliberament dels ostatges»- per a permetre l’entrada d’ajuda en la Franja de Gaza i evitar que es produís un complet desastre humanitari i una fam massiva. No obstant això, alhora que pressionava a favor d’un alto el foc, Blinken també va afegir la declaració habitual que «per descomptat, estem amb Israel i el seu dret a defensar-se…».
És evident que aquí estan intentant quadrar el cercle. L’alto el foc ha de ser immediat, però amb la condició que s’alliberi els ostatges, al mateix temps que es recolza l’atac militar d’Israel contra Gaza. Malgrat això, és clar que els Estats Units està preocupat per les conseqüències de l’atac planejat contra Rafah.
La resposta de Netanyahu a tot això va arribar el dimecres a la nit durant una videotelefonada amb els republicans del Senat -que li van donar una amistosa benvinguda- en la qual va afirmar clarament que no desistiria de la seva guerra contra Gaza. No obstant això, la seva petició de parlar també amb els demòcrates del Senat va ser rebutjada. De moment, l’única concessió que Netanyahu sembla disposat a fer és retardar l’atac i prometre que permetrà una evacuació massiva de refugiats de Rafah abans que entrin les FDI.
«El nostre objectiu d’eliminar els batallons terroristes que queden en Rafah va de bracet de permetre que la població civil abandoni Rafah. No és una cosa que anem a fer mentre mantenim a la població tancada. De fet, farem tot el contrari, els permetrem sortir», va dir Netanyahu durant una declaració a la premsa a Jerusalem, segons Al Jazeera.
Però això no significa en absolut posar fi a l’atac planejat contra Rafah. En el mateix reportatge d’Al Jazeera, llegim: «Cap pressió internacional ens impedirà realitzar tots els objectius de la guerra: eliminar a Hamàs, alliberar a tots els nostres ostatges i garantir que Gaza deixi de suposar una amenaça contra Israel… Per a això, també operarem en Rafah».
Però, on anirien els refugiats? Hem explicat en articles anteriors que existiria el risc real d’una allau massiva de refugiats cap a Egipte, una cosa per la qual l’extrema dreta del govern de Netanyahu ha estat pressionant clarament. El règim d’Al-Sisi ja ha fet preparatius en cas que aquest pitjor escenari es faci realitat. Però un resultat així posaria en perill l’acord de pau entre Israel i Egipte, tots dos aliats dels Estats Units. Fins i tot els obtusos dirigents dels partits sionistes d’extrema dreta, juntament amb Netanyahu, poden veure que tal resultat, lluny d’enfortir la seguretat d’Israel, la soscavaria massivament.
Això explica per què les FDI han rebut instruccions d’evacuar als civils de Rafah cap al centre de Gaza, al que han definit com a «enclavaments humanitaris». Daniel Hagari, portaveu de les Forces de Defensa d’Israel, va declarar a la premsa la setmana passada que l’ofensiva prevista sobre Rafah és «una cosa que hem de fer», però també va afegir que el seu calendari depèn de «les condicions que ho permetin».
I quines són aquestes condicions, segons Hagari? En resposta a aquesta pregunta, va declarar «Hem d’assegurar-nos que 1,4 milions de persones es traslladin a enclavaments humanitaris que crearem amb la comunitat internacional. Ells els proporcionaran allotjament temporal, aliments, aigua i hospitals de campanya».
Tot això és una tasca ingent que no pot dur-se a terme de la nit al dia. Això explica per què tot el que es diu ara és que un atac a Rafah no és imminent. Com va explicar Hagari: «Estem reforçant la nostra preparació. No vull parlar de temps. Serà quan sigui el millor moment per a Israel».
Així que la postura del govern israelià, juntament amb la dels caps de les FDI és que necessiten preparar el que consideren les condicions òptimes per a un atac a Rafah. Per a ells no és una qüestió de «sí» sinó de «quan».
Netanyahu en la corda fluixa
Netanyahu també s’enfronta a diferents pressions a casa. D’una banda, una part de la població israeliana vol que es faci tot el necessari per a alliberar els ostatges. No obstant això, segons una enquesta recent, el 40% dels israelians considera que la prioritat és erradicar a Hamàs, mentre que només el 32% considera que l’alliberament dels ostatges és la prioritat principal.
El més amenaçador per a Netanyahu és el fet que, al febrer, la confiança en el seu govern va caure al 34%, i el 63% dels israelians creï ara que les noves eleccions no haurien d’esperar fins a 2026. El 36% opina que haurien de dur a terme eleccions anticipades en els pròxims tres mesos. El resultat de tals eleccions és clar per a tots: significaria la fi de Netanyahu. Això explica que no es pugui descartar que, en un intent desesperat per aferrar-se al poder, Netanyahu decideixi que li interessa envair Líban.
Les divisions dins del mateix govern israelià també es fan més evidents cada dia que passa. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha declarat que Israel ha d’utilitzar tots els canals disponibles per a portar als ostatges a casa, inclosa la negociació d’un alto el foc d’algun tipus, i fins i tot fer concessions significatives en el bescanvi d’ostatges per presoners que Hamàs ha posat sobre la taula. Està més en línia amb la posició de l’imperialisme estatunidenc en aquesta qüestió.
I després està Benny Gantz, que es comporta obertament com un primer ministre en espera. Recentment, va viatjar als Estats Units, on va ser rebut gairebé com si fos el primer ministre. Mentre era allí, òbviament va discutir plans per a un alto el foc amb el govern estatunidenc. Això va provocar la ira de Netanyahu i els seus col·legues de gabinet d’extrema dreta. L’ambaixada israeliana als EUA va rebre instruccions de no col·laborar amb la visita de Gantz, a pesar que forma part del gabinet d’Unitat Nacional.
Als Estats Units, és un secret a veus que Biden desitja veure el final de Netanyahu. Fins i tot ha encarregat l’elaboració d’un informe sobre les perspectives que Netanyahu segueixi en el càrrec. El líder del Senat estatunidenc, Chuck Schumer, considerat el polític jueu més prominent dels Estats Units i també un estret aliat de Biden, ha anat molt més lluny en les seves crítiques a Netanyahu. Ha demanat obertament que el seu govern sigui substituït per un altre més disposat a plegar-se a la línia de l’imperialisme estatunidenc. Això va provocar la irada resposta del govern israelià que «Israel no és un protectorat dels EUA…».
Mentre continuï la guerra, Netanyahu té l’excusa que necessita per a no convocar eleccions anticipades. Però la veritat és que Netanyahu està caminant sobre la corda fluixa, i ni ell mateix sap cap a on va aquesta guerra, si pot continuar la seva guerra, o si els seus oponents es mouran contra ell abans que pugui completar els seus plans. L’única cosa que sap és que com més prolongui aquesta guerra, més temps podrà romandre en el càrrec. Això és a tot estirar que arriba la seva previsió en aquest moment. Es tracta d’un pensament a molt curt termini, que no coincideix amb el d’altres figures importants del règim sionista.
Si es mou en la direcció d’un alto el foc, podria perdre el suport de l’extrema dreta en el seu gabinet. Els ministres d’extrema dreta i supremacistes jueus, Ben-Gvir i Smotrich, temen que un alto el foc posi en perill els seus objectius. Un alto el foc prolongat podria dificultar la represa de la guerra una vegada finalitzada.
Però si Netanyahu no arriba a un acord sobre els ostatges, podria veure com Gallant, ministre de Defensa, i Gantz, líder de l’oposició que es va incorporar al gabinet de guerra mentre dura la contesa, augmenten les seves maniobres contra ell.
Ara com ara, la situació d’estancament continua. Les FDI estan preparant la seva ofensiva sobre Rafah, i les negociacions s’estan allargant com a tàctica dilatòria per a disposar del temps necessari per a posar tot en ordre abans d’entrar. Els Estats Units està pressionant a Israel perquè detingui l’avanç sobre Rafah. I mentre tot això ocorre, la carnisseria continua. Després de 168 dies de guerra, 32.000 persones han estat assassinades i 74.000 han resultat ferides, un gran percentatge d’elles nens. A això s’afegeix ara la perspectiva d’una fam massiva que afectarà gran part de la població de Gaza.
No podem confiar que cap dels governs occidentals posi fi 75 anys després de malson que sofreix el poble palestí. Pot ser que aconsegueixin imposar un alto el foc temporal, però també continuaran recolzant a Israel, armant-ho i defensant-ho. Un alto el foc seria un respir temporal, però no representaria de cap manera la fi del perill continuat al qual s’enfronten els gazians de ser bombardejats en trossos cada vegada que la classe dominant sionista d’Israel ho consideri necessari.
Israel és avui un poderós règim capitalista, recolzat per la nació imperialista més forta del món, els Estats Units. Està envoltat d’altres règims capitalistes, la majoria dels quals es mantenen en el poder mitjançant mètodes despòtics, i també estan totalment recolzats per l’imperialisme estatunidenc. Això explica per què cap d’ells mou un dit per a ajudar als palestins que estan sent picats.
Mentre continuï existint el capitalisme, hi haurà potències imperialistes la principal prioritat de les quals sigui la preservació del poder, el privilegi i el prestigi dels rics. Això té un cost per a la humanitat, en forma de greus crisis econòmiques i guerres. Continuaran gastant milers de milions a finançar guerres de destrucció. I si a pobles sencers se’ls nega una pàtria, són desplaçats per milions i sofreixen mort i destrucció, això es considera un preu necessari que la gent ha de pagar.
L’envestida israeliana contra Gaza també ha demostrat la total impotència de les institucions internacionals, com l’ONU i la CIJ. S’han aprovat resolucions, s’han donat instruccions, però la massacre continua sense treva. La veritat és que el dret internacional no és més que una fulla de parra per a amagar les vergonyes del domini nu de les potències imperialistes.
El poble palestí està en primera línia de la guerra de classes internacional, i nosaltres, els comunistes revolucionaris, secundem plenament les seves reivindicacions d’una pàtria pròpia, d’un lloc on puguin viure en pau, on tinguin plena ciutadania i plens drets democràtics, juntament amb ocupacions i habitatges decents, educació decent per als seus fills, assistència sanitària decent per als seus malalts i ancians. Això només pot aconseguir-se en una lluita mundial per la transformació revolucionària de la societat, en la qual es posi fi al domini capitalista i en la qual els treballadors de tots els països tinguin el poder a les seves mans.
Pots enviar-nos els teus comentaris i opinions sobre aquest o algun altre article a: [email protected]
Per conèixer més de nosaltres, ves a aquest enllaç
Si pots fer una donació per ajudar-nos a mantenir la nostra activitat fes click aquí